Op LiFi gebaseerd systeem verstuurd data met 100Gbps

Door Redactie

15 februari 2015
Een team van onderzoekers aan de Universiteit van Oxford heeft met een systeem dat op Li-Fi is gebaseerd snelheden van 100 gigabits per seconde en sneller behaald.

Het team, dat mede uit onderzoekers van het University College London bestaat, bereikte dit met zogeheten holografische lichtsturing bij zowel de zender als de ontvanger. De ontvanger heeft een doorsnede van slechts 8 à 9 micrometer. De onderzoekers gebruikten vloeibare kristallen om een programmeerbare diffractierooster te creëren dat licht in de juist richting reflecteert. Het apparaat is vergelijkbaar met die gebruikt in projectoren.

Op LiFi gebaseerd systeem verstuurd data met 100Gbps

Belangrijk daarbij is dat ontvangers met een breed gezichtsveld worden gebruikt om de uitlijning gemakkelijker te maken, met name omdat het apparaat gebruik maakt van golflengtemultiplexing, dat het signaal een klein beetje in verschillende kleuren splitst. Net als bij een prisma worden de golflengtes door het diffractierooster gebogen. Met een gezichtsveld van 60 graden was het team in staat om zes verschillende golflengtes met elk 37,4 Gbps te versturen, voor een totale bandbreedte van 224 Gbps. Met een gezichtsveld van 36 graden behaalden ze slechts drie golflengtes, voor 112 Gbps. Li-Fi verwijst gewoonlijk naar communicatie via zichtbaar licht, dit systeem is gebaseerd op infrarood licht bij 1550 nm, gebruikt in de telecommunicatie. Het systeem vereist een directe zichtlijn en de ontvanger moet een vaste positie hebben.

LiFi sneller dan WiFi

Li-Fi is in essentie vergelijkbaar met Wi-Fi maar maakt gebruik van licht in plaats van radiogolven. In huizen en gebouwen kan Wi-Fi apparaten zoals smartphones, laptops en gameconsoles draadloos met het internet verbinden tot ongeveer 20 meter.  Wi-Fi maakt momenteel gebruik van de 2,4 GHz en 5GHz band. In de 5GHz band kunnen snelheden tot 1Gbps worden bereikt. Met de nieuwe 60 GHz band is dit maximaal 7Gbps.

De verwachting is dat Li-Fi minimaal 15Gbps kan behalen, en mogelijk zelfs veel meer. Verschillende bedrijven hebben met Li-Fi al snelheden van ruim 10Gbps behaald door gebruik te maken van 3 verschillende kleuren leds. In tegenstelling tot Wi-Fi dringen signalen echter niet door muren, maar overal waar het licht reikt worden signalen ontvangen. Zichtbaar licht veroorzaakt geen verstoringen in apparatuur zoals bij Wi-Fi wel het geval is. Hierdoor kan het bijvoorbeeld worden ingezet in ziekenhuizen en vliegtuigen waar apparatuur met radiogolven ongewenst zijn.

Li-Fi maakt gebruik van light emitting diodes (leds) voor zowel het verzenden als het ontvangen van gegevens. Door het zeer snel in- en uitschakelen van de led worden reeksen enen en nullen verstuurd. Als de led aan is wordt een 1 verstuurd en als de led uitgaat een 0. De technologie waar Li-Fi gebruikt van maakt wordt ook wel visible light communication (VLC) genoemd.

Binnen enkele jaren zal iedere lamp in huis een led lamp zijn. Hierdoor kunnen in elke ruimte alle apparaten, van een laptop en magnetron tot en met de koelkast met het internet worden verbonden. Net zoals mobiele telefoons van eenvoudige communicatie apparatuur naar smartphones zijn veranderd, zo kunnen ook de lampen in huis van enkel het geven van licht veranderen in een slim verlichtingssysteem dat alle apparaten in huis draadloos met het internet verbind. Li-Fi kan hierdoor mogelijk tot het internet of things (IoT) leiden.

Anderen bekeken ook

1 Reactie

  1. Prof. Gunter Pauli

    Ondertussen bevestigen tests van de Université de Versailles dat LiFi een snelheid van 250 Gbps haalt.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis geen Li-Fi ontwikkelingen!

Mis geen Li-Fi ontwikkelingen!

"Download nu de Li-Fi white paper en ontdek de mogelijkheden van Li-Fi"

Bedankt voor je aanmelding! Controleer direct je (ongewenste) mailbox om je aanmelding te bevestigen.

Pin It on Pinterest

Interessant artikel?

Delen wordt gewaardeerd!