Veelgestelde vragen

Waar staat Li-Fi voor?
Li-Fi staat voor “Light Fidelity“.
Moet een LED lamp aanstaan om data te verzenden?
Li-Fi maakt gebruik van LEDs voor het verzenden van data. LEDs kunnen met zeer hoge snelheid worden in- en uitgeschakeld. Bij de Li-Fi technologie wordt als de LED aan is een binaire (digitale) 1 verstuurd en als de LED uitgaat een 0. Het in- en uitschakelen gaat zo snel dat dit niet door het menselijk oog kan worden waargenomen. Voor het oog lijkt het dus of de lamp gewoon aanstaat.

Hoewel de LEDs aan moeten blijven om data te versturen kunnen de LEDs worden gedimd tot op een niveau dat het lijkt te zijn uitgeschakeld. Een LED lamp hoeft bij Li-Fi dus niet zichtbaar aan te staan (licht te geven) om data te verzenden, het lijkt dan alsof de lamp uitstaat.

De lamp moet aanblijven, is dit wel energie-efficiënt?
Om Li-Fi te gebruiken moet de lamp aanstaan. In de overgrote meerderheid van de industriële, commerciële en retail omgevingen branden al lichten. Gezien het feit dat de lichten meestal aanstaan verbruikt Li-Fi geen extra energie, dus dit is zeer efficiënt.

In woningen zijn lampen gedurende de dag meestal uitgeschakeld. Het energieverbruik van Li-Fi op plaatsen waar lampen normaal gesproken uit zouden staan is niet gratis, maar de lampen hoeven alleen te worden gedimd om data te verzenden. Omdat je het licht kunt dimmen en de lampen uit LEDs bestaan verbruiken ze minder energie dan radiogolven.

Knippert het licht?
Het licht knippert niet omdat de intensiteit van de veranderingen zo snel is dat een menselijk oog het niet kan waarnemen, maar een ontvanger wel.
Kan Li-Fi in beide richtingen uitzenden?
Li-Fi kan in beide richtingen gegevens verzenden. De uplink en downlink kunnen op een aantal manieren worden gescheiden namelijk door golflengte, tijd, code en ook door ruimtelijke of optische scheiding.

Om praktische en financiële redenen zal Li-Fi waarschijnlijk alleen voor downlink worden geïmplementeerd omdat de downloadsnelheid het knelpunt is van bestaande technologieën zoals Wi-Fi. Wi-Fi kan al zorgen voor een uplink en Li-Fi biedt een veel snellere downlink dan Wi-Fi.

Moet het licht direct door een ontvanger worden 'gezien'?
Zelfs als het licht niet direct op de ontvanger gericht wordt kunnen gegevens worden verzonden, overal waar licht reikt kan een ontvanger fotonen waarnemen, ook door reflectie.
Is Li-Fi de vervanger van Wi-Fi?
Li-Fi gebruikt het zichtbare licht gedeelte uit het elektromagnetische spectrum. Het zichtbaar lichtspectrum is 10.000 keer groter dan het radiofrequentiespectrum (radiogolven) waar Wi-Fi gebruik van maakt, daarmee biedt het voldoende ruimte voor nieuwe datatransmissie kanalen. Zichtbaar licht verstoort bovendien geen radiogolven, zodat Wi-Fi en Li-Fi naast elkaar kunnen bestaan. Hedendaags zijn er veel Wi-Fi netwerken die elkaar verstoren en de snelheid omlaag brengen. Omdat Li-Fi licht gebruikt voor het verzenden van draadloze signalen heeft het dus geen last van dit soort problemen.

Li-Fi kan daarnaast het tekort aan radio-frequentie bandbreedte aanvullen en ook voor internet toegang zorgen op plaatsen waar draadloze radiogolven niet zijn toegestaan zoals in ziekenhuizen en vliegtuigen.

Is Li-Fi klaar voor 5G?
Li-Fi is de nieuwste 5G-technologie voor draadloze communicatie. Het wordt steeds populairder omdat het niet de nadelen van Wi-Fi ondervindt en het energiezuiniger is. Li-Fi is onderdeel van de VLC PAN IEEE 802.15.7 standaard. Hiermee kan een gegevenssnelheid tot 10 Gbps worden bereikt.
Kan LiFi onderwater worden gebruikt?
Li-Fi kan onder speciale omstandigheden worden toegepast. Zo is de Amerikaanse marine bijvoorbeeld geïnteresseerd in het gebruik van Li-Fi om de communicatie bij onderzeeërs te verbeteren, omdat radiogolven slecht door water dringen en huidige akoestische communicatietechnologieën traag zijn. Li-Fi kan ook goed worden gebruikt bij petrochemische fabrieken, ziekenhuizen en vliegtuigen waar Wi-Fi elektronica verstoort.
Mis geen Li-Fi ontwikkelingen!

Mis geen Li-Fi ontwikkelingen!

"Download nu de Li-Fi white paper en ontdek de mogelijkheden van Li-Fi"

Bedankt voor je aanmelding! Controleer direct je (ongewenste) mailbox om je aanmelding te bevestigen.

Pin It on Pinterest

Share This